Aşılar niçin önemli? Aşı olmakta ve aşı olmamayı seçmekteki gerçek riskler neler? 

-
Aa
+
a
a
a

Açık Radyo’nun Korona Günleri'nde bizlere son Covid-19 bulgularını aktaran, virüsbilimci ve aşı uzmanı Prof. Selim Badur ile konuştuk.

Aşılar serimizin ilk iki programında, Dr. Işıl Arıcan, aşıların keşfini, aşı kullanımının tarihçesini ve aşı karşıtlığının nedenlerini anlatmıştı:

1. https://acikradyo.com.tr/acik-bilinc/asilar-nasil-kesfedildi-nasil-hazirlanir-ne-sekilde-calisir

2. https://acikradyo.com.tr/acik-bilinc/asi-karsitligi-bireysel-ozgurluk-mu-bir-toplumsal-sorumluluk-meselesi-mi

Bu hafta da soruşturmamızı aynı çizgide sürdürüyoruz.

— / —

Bu programda, Prof. Selim Badur'un bu yıl içinde yayımlanmış iki çalışmasını kaynak alacağız.

İlk makalede, grip aşısının farklı yaş ve cinsiyet gruplarında ve hamilelik gibi durumlarda, kimler için ve hangi zamanlarda faydalı olacağı tartışılıyor.

Bu makale ise, aşılara karşı oluşan güvensizlikle nasıl mücadele edilebileceğini, kamu nezdinde bilime güvenin nasıl yeniden tesis edilebileceğini konu ediyor.

— / —

Son yıllarda artan kızamık salgınları, aşı karşıtlığına bağlanıyor.

Aşı konusu günümüzün salgın koşullarında daha da önem kazanmış durumda.

Etkili bir Covid-19 aşısı bulunsa bile, toplumda yaygın kabul görüp kullanılmazsa, istenilen bağışıklık ortaya çıkmayacak.

Aşı karşıtlığı, belirli bir coğrafyaya özgü bir durum değil.  Avrupa'da da, Asya ve Afrika'da da yükselişte. 

Peki, niye?

— / —

Aşı karşıtlığının tek veya yekpare bir nedeni de yok. Bu çeşitliliği iyi anlamak, aşıların yaygın ve etkili kullanımını sağlamak açısından özellikle önemli.

Örneğin ABD ve İngiltere'de aşı karşıtları, bilimin gerekli önlemleri almadığı için, vücuda enjekte edilen maddeler dolayısıyla aşılamayla çocukları riske attığını savunuyor. Yani bilime güvensizlik söz konusu.

Öte yandan, Afrika ülkelerinde bilimin etkililiğinden ziyade hangi amaçla kullanıldığından kuşku duyuluyor. 

Aşının emperyalist ülkelerce kendi nüfuslarını kısırlaştırma amacıyla kullanıldığına inanılıyor. 

Yani, herkesin komplo teorisi farklı!

Yıllardır Asya ve Afrika ülkelerinde aşı kampanyalarında görev alan virüsbilimci ve aşı uzmanı Prof. Selim Badur, farklı coğrafyalarda rastladığı aşı karşıtlığı nedenlerini aktaracak, gerçek risklerle komplo teorilerinin ardında yatan korkuları ve boş inançları karşılaştıracak.

— / —

Haftaya, serinin bu ilk bölümünün son programında, yine Prof. Selim Badur'la, özellikle salgın döneminde hayatı önem kazanan aşı kullanımına güvenin nasıl sağlanabileceği, aşı karşıtlığıyla nasıl mücadele edilebileceği konusunu ele alacağız.

(Serinin 2. bölümünde konumuz: Komple teorilerine inanma yatkınlığının bilişsel ve psikolojik nedenleri. 3. bölümdeyse, "sahte haber" paradigmasının yaygınlaşmasını, bu ilk iki bölümün temalarına bağlayarak ele alacağız.)

— / —

Açık Bilinç'i salı sabahları 9:30'da dinleyebilir, podcast arşivine http://acikradyo.com.tr/program/acik-bilinc'den ulaşabilirsiniz.